Wat is mindfulness?

Mindfulness is aandacht geven op een bepaalde manier: bewust, gericht op het hier en nu, en zonder oordeel

 

Aandacht

Je herkent vast de situatie waarbij je op de automatische piloot ergens naar toe rijdt. Je bent helemaal in gedachten verzonken en realiseert je plots dat je een heel deel van de weg hebt afgelegd en niets van de omgeving hebt gezien.
Vaak zijn we ons niet bewust van wat we aan het doen zijn. We zitten met onze gedachten in het verleden of de toekomst. Daardoor kunnen we veel momenten uit ons leven mislopen en het gevoel krijgen geleefd te worden.
Mindfulness leert je om meer bewust te zijn van je gedachten, gevoelens en wat je in je lichaam waarneemt. In de training komt dit aan bod door het trainen van de aandacht met bijvoorbeeld de lichaamsscan, het bewegen met aandacht, maar ook door informele aandachtoefeningen in het dagelijks leven.

Niet oordelen

Er is niets mis met oordelen maar soms veroordelen we zonder er eerst goed bij stil te staan.
Daarom oefenen we bij mindfulness om ons oordeel even uit te stellen en goed te kijken. Dat helpt ons om minder reactief te oordelen.
Het kan zijn dat je oordeel daardoor verzacht. Een automatische veroordeling maakt plaats voor meer begrip, voor jezelf of de ander.
Het kan evengoed dat je oordeel daardoor scherper wordt. Misschien kom je tot de conclusie dat wat je al die jaren voor lief genomen hebt, eigenlijk onaanvaardbaar is. Vaak leidt dit ertoe dat je voortaan beter je grenzen aangeeft.

Voor wie

Mindfulness is geschikt bij volgende klachten:

  • Overmatig piekeren
  • Stress
  • Chronisch pijn
  • (dreigende) Burn-out klachten
  • Weinig zelfvertrouwen
  • Veel zelfkritiek
  • Depressieve klachten
  • Angsten

Ben je onder behandeling van een psycholoog of psychiater? Dan kan deze training over het algemeen een goede aanvulling zijn op individuele therapeutische gesprekken.

Je hoeft echter geen klachten te hebben om aan een training deel te nemen. Het kan iederéén helpen om de kwaliteit van zijn of haar leven te vergroten door meer rust, aandacht en balans in dat leven te brengen.

Wat is het effect?

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt mindfulness effectief tegen het verminderen van stress, piekeren en angst. Bij deelnemers aan mindfulnesstraining blijkt er tevens een verbetering van de slaapkwaliteit en een vermindering van negatieve gedachten en afname van psychische problemen. Deze resultaten blijken jaren aan te houden.


Meer informatie over wetenschappelijk onderzoek is te vinden op de websites van de VMBN (Vereniging Mindfulness Based Trainers Nederland en Vlaanderen) klik hier en van het Radboudumc Centrum voor Mindfulness klik hier.